Комисия на Камарата на представителите на САЩ публикува данъчните декларации на експрезидента

...
Комисия на Камарата на представителите на САЩ публикува данъчните декларации на експрезидента
Коментари Харесай

Декларациите на Тръмп: Или избягва да плаща данъци, или не е милиардер

Комисия на Камарата на представителите на САЩ публикува данъчните заявления на експрезидента Доналд Тръмп от 2015 до 2020 година Борбата за публикуването им се води във Вашингтон от няколко години и стигна до Върховния съд. Решението за издание бе взето от бюджетната комисия Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати. Тръмп осъди решението и съобщи, че публикуването на декларациите ще докара до " неприятни неща за доста хора ".

Според оповестените заявления Тръмп и брачната половинка му Мелания са платили 1,1 млн. $ налози през 2018 година и 2019 година, а през 2020 г. са платили 14 млн. $, само че са съумели да си възстановят сумата поради декларирани бизнес загуби.

За 2015 година, 2016 година и 2017 година Тръмп не е платил съвсем никакви налози заради загуби - общите финансови загуби на фирмите му за този интервал и за 2020 година се правят оценка на 82 млн. $. През 2018 година и 2019 година семейство Тръмп се е подобрило финансовото положение и са заявили приходи в размер на 29 млн. $.

Много преди публикуването на налозите на Тръмп медиите започнаха да спекулират, че той може да използва финансовите загуби на фирмите си, с цел да избегне заплащания към бюджета.

И преди формалната обява на декларациите вестник New York Times съумя да ги прегледа в границите на следствие, а документите, оповестени на 30 декември, значително удостоверяват изводите на вестника.

Те разкриват, че през този интервал Тръмп не е плащал съвсем никакви налози. През 2016 и 2017 година да вземем за пример годишният му налог върху приходите е бил 750 $, въпреки че Тръмп е милиардер или най-малко изрично твърди, че е подобен. Според изводите, които прави New York Times, през 10 от 15-те години преди избирането си за президент Тръмп не е плащал никакъв федерален налог върху приходите.

Според Стив Розентал от неправителствената организация Център за данъчна политика, декларациите биха могли да значат, че Тръмп или не е милиардер, или заобикаля заплащането на налози. Вестник New York Times изрече съмнение, че Тръмп употребява репутацията си, с цел да придобива губещи компании, да вземем за пример голф клубове, а загубите им му оказват помощ да заобикаля заплащането на налози. Тогава Тръмп назова публикацията подправена, а публикуването ѝ - следващ стадий от  " лова на вещици " на опозицията.

От Ричард Никсън насам действащите президенти на Съединени американски щати разгласяват данъчните си декларации с цел бистрота, а и с цел да покажат, че президентът работи без спорове на ползи и няма отговорности, напомня BBC.

Технически обаче те не са задължени да го правят и Тръмп незабавно реши, че няма да съблюдава тази традиция. През юни 2015 година той разгласява къса декларация от единствено една страница, направена по думите му, от " огромна счетоводна компания, една от най-уважаваните ". В изказването се твърди, че положението на бъдещия президент е 8 737 540 000 $.

Тръмп също по този начин даде обещание да подари цялата си президентска заплата (400 000 $ годишно) за щедрост. През първите години на своето президентство той го е правил (благотворителните дарения са освободени от данъци), само че през 2020 година, съгласно декларацията, това не е по този начин.

След като беше определен за президент обаче, Тръмп стартира да твърди, че не може да разгласява декларациите си, тъй като фирмите му се ревизират. Това единствено по себе си по никакъв метод не пречи на публикуването им, само че както в последна сметка открива комисия на Конгреса, през първите две години от президентството на Тръмп данъчната работа не е направила никакъв одит на финансите му.

Тръмп твърди, че налозите му са интересни само за корумпираните леви медии и демократите, които са в съпротива.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР